frisse jongens

door Maarten Zwiers

De Republikeinen debatteerden vorige week op de campus van de University of Colorado in Boulder. Leuk stadje trouwens, Boulder, maar dat terzijde. De Amerikaanse media waren het behoorlijk eens over de winnaar: Marco Rubio, de jeugdige senator uit Florida. Op efficiënte wijze zette hij zijn oude mentor Jeb! Bush te kijk, die nu langzaam wegzakt in het politieke equivalent van de Everglades — een moeras vol slangen en alligators. Ted Cruz heeft een sterke aanval op rechts geopend, terwijl Rubio zich steeds meer ontwikkelt als kandidaat van het establishment. Trump en Carson zullen het nog wel een tijdje volhouden, want er zijn nog steeds heel erg veel Boze Republikeinen die weinig op hebben met de gevestigde orde.

Deze Boze Republikeinen hebben eergisteren in verschillende staten weer van zich laten horen. In Kentucky won Tea Party partizaan Matt Bevin de verkiezing voor gouverneur. De afgelopen veertig jaar is dat maar één andere Republikein gelukt, dus goed gedaan, Mr. Bevin (vorig jaar heeft Bevin trouwens nog geprobeerd om de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell te verslaan, omdat McConnell volgens hem niet rechts genoeg was). De uitgaande gouverneur, Democraat Steve Beshear, was ook niet bepaald progressief te noemen, maar hij had wel belangrijke stappen gezet om Medicaid en Obamacare uit te breiden in Kentucky. Bevin gaat dat natuurlijk de nek omdraaien. Ook is hij groot fan van Kim Davis, de ambtenaar die weigerde homostellen te trouwen. Daarna verdween ze zes dagen in de gevangenis en werd ze de Martina Luther King voor evangelisch Amerika. King streed voor het uitvoeren van federale wetten in het Zuiden, terwijl Davis daar recht tegen in gaat, maar dat is de logica van de Tea Party.

Over Tea Parties gesproken: in Mississippi was het ook weer raak. Het was uiteraard geen verrassing dat Confederate Flag lover Phil Bryant herkozen zou worden als gouverneur, want zijn tegenstander was een vrachtwagenchauffeur zonder campagnegeld. Tevens was een meerderheid van de stemmers tegen Initiative 42, een wetsvoorstel om de staatsoverheid te verplichten voldoende geld uit te geven aan openbaar onderwijs. Dat gaat dus niet door, wat slecht nieuws is voor een staat die in de onderste regionen verkeert als het gaat om goede scholing. Openbaar aanklager en Democraat Jim Hood wist wel zijn herverkiezing te winnen in Mississippi, wat hem de eretitel “Last Democrat in Dixie” heeft opgeleverd.

In het Congres is Paul Ryan inmiddels gekozen als Speaker of the House. Nu moet hij alleen nog even met Febreze aan de gang in zijn nieuwe kantoor, aangezien zijn voorganger John Boehner wel hield van een peuk. Boehner huilde trouwens ook erg vaak. Met Ryan aan het roer in het Huis van Afgevaardigden en Marco Rubio als beoogd presidentskandidaat hebben de Republikeinen in ieder geval twee frisse jongens aan de top. Hun uitdaging is om de hardliners in de Republikeinse achterban tevreden te houden, zonder elke vorm van politieke slagkracht of realiteitszin te verliezen.