Football is Burgeroorlog

door Maarten Zwiers

Drie dingen zijn heilig in het Zuiden van de Verenigde Staten: God, geweren en college football. De Southeastern Conference (of SEC) is de zwaarste competitie in het land en teams zoals Alabama en Louisiana State University staan steevast in de nationale top tien. De University of Mississippi zit ook in de SEC, maar teerde tot voor kort op vergane glorie en stelde verder weinig voor. Daar kwam vorig jaar verandering in: toen wisten de Ole Miss Rebels thuis de grote rivaal Alabama te verslaan. Toeschouwers stroomden na afloop van de wedstrijd het veld op, doelpalen sneuvelden, het was feest in Oxford.

Dit weekend was het payback time voor Alabama. Mississippi moest op bezoek in Tuscaloosa en het voormalig team van Forrest Gump zou de Rebels wel even een lesje leren. De bijnaam van de University of Mississippi is Ole Miss, een verwijzing naar de periode voor de Amerikaanse Burgeroorlog, toen de slaven de vrouw van de planter liefkozend “ole miss” noemden. In Alabama staat Ole Miss tegenwoordig beter bekend als Ole Piss. Bijzonder geestig, hoe bedenk je het.

Van payback time voor Alabama kwam weinig terecht. Mississippi won de wedstrijd met 43-37 en staat nu derde in de landelijke rankings, terwijl Alabama is afgezakt naar plaats 12. De overwinning komt gedurende een periode waarin verschillende symbolen uit de Amerikaanse Burgeroorlog onder druk staan in het Zuiden en dan vooral in Mississippi. De bijnaam Ole Miss is daar één van, maar ook de teamnaam “Rebels” heeft te maken met de zuidelijke secessie. De zuiderlingen rebelleerden tussen 1861 en 1865 immers tegen de Unie en de regering van Abraham Lincoln. In 2010 werd de mascotte van de University of Mississippi, Colonel Reb, vervangen door een zwarte beer. De Colonel was toch nét iets te Confederate.

Het grootste twistpunt is echter de Confederate Battle Flag, die prominent staat afgebeeld op de staatsvlag van Mississippi. Voor de wedstrijd in Alabama sprak een zwarte speler van het Ole Miss football team zich uit tegen de vlag. “If you have the Confederate Flag on your vehicle, you have a problem,” aldus linebacker E.J. Thompson. Juist op een universiteit waar de erfenis van het Oude Zuiden zo’n belangrijke rol speelt, kunnen dergelijke statements van spelers en coaches een impuls geven aan het verwijderen van symbolen die feitelijk slavernij en een feodale machtsstructuur verheerlijken. Want het verleden is belangrijk in de zuidelijke staten, maar college football misschien toch net een beetje meer. Binnenkort komt Vice News trouwens met deze documentaire over de Battle Flag in Mississippi. Ziet er interessant uit!

In other news: rechtse clown #2 heeft het Republikeinse primary circus verlaten. Na Rick Perry heeft nu Scott Walker besloten er mee te kappen. Walker was lange tijd favoriet van de Tea Party en de gebroeders Koch, dankzij zijn ultraconservatieve staat van dienst. Als gouverneur van Wisconsin heeft hij zo’n beetje eigenhandig de publieke sector in zijn staat een kopje kleiner gemaakt, inclusief de vakbonden en de gerenommeerde University of Wisconsin. Maar tegen het geweld van Donald Trump (en tot op zekere hoogte Ben Carson) was hij niet opgewassen. Bovendien was Walker geen rasechte campaigner. Hij flip-flopte alle kanten op en kreeg het zelfs voor elkaar om een 7-jarig jongetje aan het huilen te krijgen. De vader van het jochie had geen verblijfsvergunning en moest volgens Walker toch echt gedeporteerd worden — of misschien toch niet.

En de paus arriveert vandaag in de Verenigde Staten. Dit gebeurde er in Nederland toen de paus in 1985 ons land bezocht.

Advertenties